Zoeken
  • Greeny_Lab

Let's talk about soil!(NL versie)


Het is bijna weer lente! (tenminste, hier in Nederland)

Door de hogere temperaturen en lichtere dagen zullen je planten sneller gaan groeien. De kans is dus groot dat je een of meerdere planten gaat verpotten!


Het is belangrijk je plant in de juiste aarde te plaatsen omdat dit de basis vormt voor het ontwikkelen van gezonde en sterke wortels.


Het juiste 'recept' verschilt dan ook per plant. PLNTS.com heeft een blog geschreven met hierin een aantal basis recepten per type plant. Tevens kun je super handig alle producten gelijk bestellen via de webshop zodat je gelijk aan de slag kunt gaan!


Zelf ben ik gaan experimenteren met verschillende producten en recepten, zodat deze precies zijn afgestemd op mijn wensen. Ik maak namelijk gebruik van een plastic binnenpot met drainage gaten, terwijl sommige terracotta gebruiken. Als je werkt met plastic potten blijft de aarde langer vochtig, dus is een luchtig aarde mengsel prettig. Zodoende kan het teveel aan water weg stromen via de onderkant. Terwijl in mijn ervaring terracotta de aarde sneller laat uitdrogen en je dus vaker water moet geven. Iedereen heeft hier in zijn eigen ervaring. Daarom raad ik het ook aan om zelf te experimenteren!


Graag deel ik mijn ervaring met jullie, zodat je hier uit inspiratie kan opdoen. Ik heb niet voor elk type plant een recept, omdat ik bepaalde planten niet in mijn collectie heb.

 

Ik werk zelf met de volgende producten voor mijn mixen:


Kokospotgrond / kokosvezel: dit houdt veel meer water vast dan gewone potgrond, het werkt als het ware als een soort ‘spons’. Hierdoor hoef je je planten veel minder vaak water te geven. Kokos heeft een hele luchtige structuur, hierdoor hebben de wortels van je planten meer vrijheid en kunnen ze dus ook beter groeien. Let wel, van nature bevat het geen voedingsstoffen tenzij deze zijn toegevoegd.


Perliet: perliet is gepoft vulkanisch gesteente dat zorgt voor een luchtig substraat en betere drainage. Ik gebruik perliet om de structuur van aarde te verbeteren omdat het een hoog water- en zuurstofhoudend vermogen heeft.


Boomschors: schors is een multifunctioneel materiaal. Het helpt om de vochtigheidsgraad van de potgrond op peil te houden, maar het zorgt vooral voor een luchtige structuur. Door de schors aan je potgrond toe te voegen, ontstaat er meer ruimte voor wortelgroei.


Houtskool: absorbeert giftige stoffen om de grond en wortels te beschermen tegen bacteriën en schimmels.


 

Tijd om te gaan mixen!


Alocasia

Kokospotgrond / kokosvezel 40% Boomschors 20% Perliet 30% Houtskool 10%

Monstera

Syngonium

Calathea

Philodendron

Anthurium

Maranta


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven