Zoeken
  • Greeny_Lab

Plagron meets Greeny_Lab NL versie


Enkele weken geleden kwam team Plagron kennis maken met Greeny_Lab, we troffen elkaar via social media maar het werd tijd voor een real life meeting! We hebben een ontzettend leuke middag samen gehad, en hierover hebben zij een artikel geschreven!


Autisme en ADHD. Rosalien heeft van beiden ‘last’. Moeten we het wel last noemen? Misschien zijn het juist haar superpowers. Menig plantenliefhebber zal bewonderend – of wellicht zelfs een tikkeltje jaloers – kijken naar wat zij in twee jaar tijd heeft bereikt. Rosalien is namelijk ook wel bekend als Greeny_Lab op Instagram. 23 jaar, (slechts) sinds twee jaar bezig met kamerplanten en al 31.600 volgers. Doe het haar maar eens na! Rosalien vertelt over hoe planten haar terug in haar kracht zetten en zo haar leven ten positieve veranderden.


Veel, druk, aanwezig, overal tegelijk, gedreven, enthousiast en leergierig. Zomaar wat woorden die Rosalien omschrijven. Dit is hoe ze is in alles gedurende haar leven, zo begon ze dan ook aan haar eerste echte baan. Stilzitten is niks voor haar. Mede door haar ADHD is ze altijd in de weer, altijd op zoek naar uitdagingen. Ze houdt ervan om nieuwe dingen te leren en zich in reeds bekende dingen verder te verdiepen of verbeteren. Dit maakte haar een ambitieuze werknemer die algauw 60 uur in de week werkte. Ze begon te leven op koffie, sigaretten en minimale slaap. De eindeloze energie sloeg om in rusteloosheid en paniekaanvallen. Rode vlaggen. Rosalien’s dokter had gelukkig snel door wat er hier aan de hand was en raadde haar aan om per direct te stoppen met werken. Rust, reinheid en regelmaat waren de adviezen. Zichzelf op de eerste plek gaan zetten, en snel. 21 jaar en thuis met een burn-out. Wat nu?

“Rusten stond bij mij niet echt hoog op de lijst”

Zichzelf lang genoeg kennende om te weten dat absolute rust haar geen goed ging doen, begon Rosalien na te denken over haar helingsproces. Wat zou ze kunnen doen dat haar wel voldoende geprikkeld hield om niet compleet in een depressie weg te zakken, maar anderzijds geen druk op haar zou leggen? Hier kreeg ze een antwoord op toen haar moeder haar meenam op een vakantie naar Marokko om zen te worden. Ze verwonderde zich over de verzameling cactussen en vetplanten die ze daar zag. ’s Avonds struinde ze het internet af naar mogelijkheden om een verzameling aan te leggen zodra ze terug in Nederland was. Dit zou wel eens precies kunnen zijn wat ze nodig had. Bij de zorg voor planten komt routine kijken, een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel waar ze zo veel behoefte aan had én kennis vergaren. Actieve rust vinden in kweken en leren genieten van planten leek haar een goede weg naar herstel. And so it began..

“Planten dragen bij aan mentale gezondheid, groen maakt gelukkig!”

Terug thuis schafte ze verschillende kamerplanten voor beginners aan en spendeerde dagen aan onderzoek om kennis over planten te vergaren. Nu bestaat haar dagelijkse routine uit opstaan, plantenkamer checken, ontbijten, Instagram bijwerken, ompotten of unboxen en foto’s maken en uploaden van de planten die ze die dag aan haar volgers wil laten zien. De foto’s maakt ze met de camera van haar telefoon en urenlang bewerken daar doet ze niet aan. “Dat vind ik gewoon onzin, ik wil genieten van mijn planten.” Waterschema’s en kweekdagboeken vindt ze overbodig. Rosalien doet alles op gevoel. “De ene dag is het warmer dan de andere dag, hoe warmer het is, hoe meer water er natuurlijk verdampt. Zo’n waterschema gaat dus niet altijd op.” Voor Rosalien is het zo logisch als wat. Ze bekijkt per plant, per dag wat deze nodig heeft. Haar gouden tip: nooit Googlen! “Dan gaat je plant sowieso altijd dood.” Kweken is volgens haar vooral veel uitproberen, aandacht hebben voor je plant en leren van je fouten. Ze heeft niets “geforceerds” gedaan om haar community op te bouwen. Haar doel is altijd geweest om zo veel mogelijk mensen te helpen met haar opgedane kennis en haar enthousiasme over planten te delen. Ze werkt niet met deadlines of targets. Haar urban jungle draagt bij aan haar mentale gezondheid en geeft haar positieve energie en dit deelt ze. Net zoals met haar planten; wat je aandacht geeft groeit! Het gekste dat ze ooit heeft gedaan voor een plant?


“Elke twee uur opstaan om een blad te sprayen zodat het goed kon uitvouwen”


Nieuwsgierig naar meer info over Plagron? Klik hier voor de blog!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven