Zoeken
  • Greeny_Lab

Trips v.s. springstaarten.In deze blog legt Mariken van www.tuiniernatuurlijk.nl (Instagram: @schenkeveldnatuurlijk) uit wat het verschil is tussen trips en springstaartjes. Deze worden vaak verward, terwijl een springstaartje niet perse schadelijk is. Lees op je gemak dit artikel door, zodoende bespaar je jezelf een mogelijke paniek aanval als er geen trips blijken te zijn.

Kamerplanten geven een gezellige sfeer in huis. Helaas komen er ook wel eens een beestjes in de planten terecht die daar schade kunnen maken. Deze beestjes kunnen op verschillende manieren in je planten terecht komen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meekomen met een nieuwe plant die in huis wordt gezet. Ook kunnen ze in de potgrond zitten die wordt gebruikt bij het overpotten van planten. Of ze kunnen door een open raam/deur naar binnen vliegen. Voorbeelden van beestjes die je in planten kunt vinden zijn trips en springstaarten. Deze twee beestjes worden wel eens met elkaar verward, in deze blog leren we je het verschil en de beste aanpak.
Trips

Trips is een insect met een grootte van ongeveer 1 tot 2,5mm. Ze zijn slank en hebben een kleine kop. We komen meerdere tripssoorten tegen, die schade maken in planten. Afhankelijk van de tripssoort kan een volwassen trips zwart of geel zijn en alles daar tussenin. De larven zijn meestal wit, geel of oranje van kleur. De tripssoort bepaalt ook waar de trips zich in de plant bevindt. Zo zit de Californische trips graag in bloemen en de Echinotrips altijd op het blad. Sommige soorten verpoppen zich in de grond tot volwassen trips en sommige soorten verpoppen op het blad. In de blog "trips in kamerplanten” staan de verschillende tripssoorten met hun eigenschappen beschreven. Trips prikt plantencellen aan en zuigt deze cellen leeg.

Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekjes met zwarte stipjes (uitwerpselen). Bij een hoge aantasting kleurt het blad uiteindelijk geel/bruin. Als trips in de kop van de plant prikt ontstaat er groeimisvorming. Misvormde bloemen en/of vruchten ontstaan als de trips in de bloemknop of vruchtaanleg prikt. Eitjes worden in de bladeren of in zachte stengeldelen gelegd. Ook dit geeft schade, de zogenoemde “eilegkraters”.
Trips kan biologisch bestreden worden met behulp van roofmijten, gaasvliegen en roofwantsen. De bodemroofmijt Hypoaspis leeft in de grond en eet daar de tripspoppen op. De roofmijten Amblyseius swirskii en Amblyseius cucumeris eten met name de kleinste larvenstadia. Gaasvliegen en roofwantsen eten alle stadia van trips behalve de poppen in de grond en de eitjes in de bladeren/stengels. De eitjes worden door geen enkel beestje bestreden want daar kan geen beestje bijkomen....

 

Springstaarten

Springstaarten zijn kleine vleugelloze diertjes die sterk afwijken van andere insecten. Daarom twijfelen onderzoekers of het wel juist is om een springstaart een insect te noemen. Er zijn veel verschillende soorten springstaarten. Deze kunnen onderling ook veel in uiterlijk verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld bolvormige, smalle, oranje, gele en bruine springstaarten. De meeste springstaarten die we tegenkomen zijn zo'n 1 a 2mm groot. Springstaarten danken hun naam aan de zogenoemde "springvork” aan het achterlijf. Met behulp van deze "springvork” kan het beestje grote sprongen maken wanneer het wordt verstoord. De antennes van springstaarten bewegen voortdurend. Antennes zoeken ze voedsel en een weg om te kunnen lopen. Springstaarten leven in het bovenste deel van de grond en op de grond. Bij een hoge luchtvochtigheid willen ze wel eens de plant inlopen. De voeding van springstaarten is veelzijdig. Zo eten ze algen, pollen, schimmels, bacteriën, en met name dode plantenresten. Ze eten soms ook aan een wortelt maar veel schade maken ze niet. Springstaarten kunnen alleen problemen geven als ze met heel veel zijn en als de plantjes nog klein zijn. In het algemeen doen ze niet veel kwaad aan gezonde planten. De bodemroofmijt Hypoaspis eet springstaarten. Door deze roofmijt in te zetten blijft het aantal springstaarten op een laag niveau.Springstaarten of trips?

Springstaarten en trips hebben wel wat van elkaar weg. Vooral de smalle bruine springstaarten zijn te verwarren met trips. Bij een hogere luchtvochtigheid willen springstaarten wel eens de plant inklimmen waardoor ze voor trips kunnen worden aangezien.


Trips

Springstaart

Het volwassen stadium heeft vleugels

Geen vleugels

Trips leeft op het blad of in de bloemen. De poppen zitten in de grond maar deze bewegen niet en zijn niet zichtbaar

Springstaarten leven met name op de grond

Trips maakt schade in planten. Schadebeelden zijn zilvergrijze vlekjes op het blad. Misvormde knoppen, blaadjes en bloemetjes. Bloemblaadjes met vlekjes

Springstaarten maken geen zichtbare schade in de plant

Iets minder bewegelijk

Zijn heel bewegelijk, vooral ook de antennen

Lichaam is meer een streepje

Lichaam is iets ronder29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven